IRWŁ w sprawie podwyżki vatu na soki i napoje z owoców i warzyw

Prezes Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego w imieniu Zarządu IRWŁ skierował pismo do Prezesa Krajowej Rady Izb Rolniczych Wiktora Szmulewicza w związku z pojawiającymi się informacjami w sprawie planowanego podniesienia przez Ministerstwo Finansów stawki podatku VAT na soki i napoje z 5 proc. do 23 proc.  IRWŁ apeluje o podjęcie działań mających na celu utrzymanie dotychczasowej stawki VAT. Proponowana zmiana może  spowodować zmniejszenie zapotrzebowania na owoce nawet o 190 tys. ton. Wzrost stawki VAT zmniejszy konkurencyjność napojów warzywnych i owocowych względem innych produktów do picia. Ta zmiana uderzy nie tylko w przedsiębiorców, konsumentów, ale  i  w  sadowników - głównie producentów jabłek (to z tych owoców produkuje się w Polsce rocznie ok. 300 ton zagęszczonego soku), a także producentów czarnej porzeczki, wiśni, aronii, marchwi i innych.

Odpowiedź ministerstwa