PIsmo IRWŁ do KRIR w sprawie produkcji pasz oraz zbytu owoców i warzyw

W imieniu Zarządu Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego i na wniosek hodowców trzody chlewnej, bydła oraz drobiu, Prezes Bronisław Węglewski skierował pismo do Prezesa Krajowej Rady Izb Rolniczych Wiktora Szmulewicza  o podjęcie działań mających na celu zapewnienie na rynku polskim komponentów do produkcji pasz. Obecnie rolnicy mogą odczuwać problemy z dostępnością komponentów takich jak śruta słonecznikowa (100% importowanej z Ukrainy), która była tańszą alternatywą na śrutę sojową i rzepakową. W ostatnim czasie również ceny śruty sojowej i rzepakowej drastycznie wzrosły, co przekłada się na wysokie ceny pasz. Ważnym jest też, aby zabezpieczyć rezerwy krajowe w zboża do produkcji pasz oraz konsumpcyjne. Wysokie ceny i obecna sytuacja na rynku pasz odbije się niekorzystnie, m.in. na producentach trzody chlewnej, gdyż tuczniki sprzedawane w kwocie 6,50-7,00 zł  pokryją jedynie koszty produkcji.

Ponadto rolnicy zgłaszają problem ze zbytem owoców i warzyw znajdujących się w chłodniach, w związku z zaistniałą sytuacją na rynkach wschodnich i nałożeniem embarga na Białoruś. Proszę o interwencję w tej sprawie.

Odpowiedź MRiRW