SME Organics w Łódzkiem

W dniach 27-28 lutego w Łódzkiem odbywa się 8. wizyta studyjna w ramach projektu SME ORGANICS. Jej celem jest poznanie dobrych praktyk z sektora żywności ekologicznej, wymiana doświadczeń oraz oraz zaprezentowanie Regionalnych Diagnoz opracowanych przez partnerów projektu. W Polsce zostaną zaprezentowane prace nad Ekologicznym Regionalnym Planem Działań. W drugim dniu wizyty w ŁODR w Bratoszewicach odbyły się prezentacje partnerow projektu. Izbę Rolniczą Województwa Lódzkiego reprezentował Jerzy Kuzański - Dyrektor IRWŁ, swoje gospodarstwo ekologiczne "Mrowisko" przedstawiła też delegatka IRWŁ z powiatu łaskiego - Monika Mrowińska. 

Województwo Łódzkie realizuje projekt „Wzmacnianie konkurencyjności sektora MŚP i zrównoważony rozwój w sektorze produkcji ekologicznej” – SME ORGANICS, który jest realizowany w partnerstwie z 7 regionami w Unii Europejskiej:  Navarra (Hiszpania), Puglia (Włochy), Region Północno-Zachodni (Rumunia), Akwitania (Francja), Lombardia (Włochy), Ostrobotnia Południowa (Finlandia), Argowia (Szwajcaria). Dodatkowo w projekt jest także zaangażowana Międzynarodowa Fundacja na rzecz Rolnictwa Ekologicznego (IFOAM EU).

Rozmawiamy z Jerzym Kuzańskim - Dyrektorem IRWŁ

Panie Dyrektorze w jaki sposób Izba Rolnicza Województwa Łódzkiego może pomóc rolnikom zainteresowanym przejściem na rolnictwo ekologiczne?

Zauważamy, że żywność ekologiczna jest coraz bardziej popularna i poszukiwana. Zadaniem producentów produktów rolnych jest podążanie za tymi potrzebami. Zdrowa żywność to trend, który dotyczy nie tylko bywalców ekologicznych delikatesów.  Konsumenci żądają, by podstawowe produkty rolne spełniały ich oczekiwania pod względem dobrego wpływu na zdrowie. Są gotowi zapłacić więcej za produkt, który został wytworzony bez użycia środków m. in. nawozów mineralnych i środków ochrony roślin. W tych zmieniających się wymaganiach konsumentów widzimy dużą szansę dla naszych rolników, gospodarujących w warunkach województwa łódzkiego. Średnia pow. gospodarstwa rolnego w naszym regionie to ok 7,50 ha. Przestawienie na produkcje ekologiczną to duża szansa dla tych gospodarstw, aby w tych warunkach wytwarzać produkt, za który uzyskamy dobrą cenę - jest to alternatywa dla małych gospodarstw na intensyfikacje produkcji pod kątem ekologicznym. Izba rolnicza dysponuje zespołem doradców rolnych wpisanych na listę Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, z zakresu ekologii, programów roln- środowiskowych, którzy służą pomocą zainteresowanym rolnikom. Izba rolnicza jest partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Dzięki funduszom pozyskiwanym z tego źródła możemy organizować konferencje, szkolenia, wyjazdy studyjne dla zainteresowanych tą tematyką rolników. W ostatnim okresie zorganizowaliśmy dwie konferencje poświęcone produkcji ekologicznej. Organizując Pikniki finansowane z funduszy promocji artykułów rolno - spożywczych rozpowszechniamy wśród konsumentów idee spożycia polskiej, zdrowej, ekologicznej żywności. Udało nam się zorganizować wyjazdy studyjne min na targi: EuroTier
w Hanowerze, Fruit Logistica w  Berlinie, TECH&BIO w Valence we Francji, aby idee produkcji zdrowej, ekologicznej żywności rozpowszechniać dla osiągnięcia wspólnych korzyści zarówno przez producentów, ale też konsumentów żywności.

Jakie mogą być czynniki, które przekonają rolników prowadzących tradycyjne gospodarstwo do konwersji na rolnictwo ekologiczne?

Jak wspomniałem rolnictwo regionu łódzkiego ma swoją specyfikę. Średnia wielkość gospodarstwa to 7,50 ha, jest ona niższa od średniej krajowej. W województwie łódzkim wzrasta ilość gospodarstw ekologicznych (obecnie jest ponad 500 gospodarstw ekologicznych, w tym kilkanaście przetwórni ekologicznych, co stanowi 2,2% wszystkich gospodarstw rolnych). Bliskość dużych ośrodków miejskich takich jak: Łódź, Pabianice, Piotrków Trybunalski, Tomaszów Maz., Zgierz, Kutno, a także wzrost świadomości konsumentów o potrzebie wprowadzania zasad racjonalnego żywienia oraz promocji zdrowego stylu życia, powoduje wzrost zapotrzebowania na produkty ekologiczne. Tę potrzebę już dostrzegają organizację branżowe: Polska Federacja Producentów Żywności, Związek Pracodawców, Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji, POLBISCO- Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych, Stowarzyszenie- Krajowa Unia Producentów Soków, czy Związek Pracodawców Hoteli, Restauracji i Cateringu. Idąc za trendami światowymi, chcemy dzięki tej inicjatywie branżowej, zmodernizować zasady przygotowywania produktów żywnościowych. Te prace dopiero się rozpoczynają. Współpraca nauki  i przemysłu, nauki i producentów rolnych w tej dziedzinie niewątpliwie może przyczynić się do poprawy jakości żywności, produkowanej w Polsce oraz korzystnych zmian w obszarze zdrowia publicznego. Rozumiejąc te potrzeby, Izba Rolnicza Województwa Łódzkiego, podpisała porozumienie  o współpracy z Wydziałem Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej. Wyrażamy przekonanie, że ta współpraca przyniesie w przyszłości dobre efekty, zarówno dla nauki jak i producentów rolnych. To ogromna szansa dla gospodarstw oferujących produkty ekologiczne- zaś naszym zadaniem jako samorządu rolniczego jest te idee propagować, rozwijać, aby maksymalnie wykorzystać tę nadarzającą się okazję i szansę rozwoju gospodarstw rolnych w kierunku produkcji ekologicznej. To takie nasze podstawowe działania, podstawowe cele, które sobie zakładamy przy realizacji naszych zadań - bowiem Izba rolnicza, prowadząca działalność na podstawie ustawy o izbach rolniczych - zgodnie z art. 5 ma za zadanie kształtowanie świadomości ekologicznej producentów rolnych. I te zadania w sposób maksymalny, staramy się realizować w praktyce.