Sprawozdanie z prac Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego – luty 2020

Część merytoryczna Zarząd Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego wydaje na wniosek gmin opinie w sprawie przekształcenia gruntów leśnych na cele nieleśne i gruntów rolnych na cele nierolnicze.

W dniu 2 lutego 2020r. Rada Powiatowa IRWŁ Powiatu Łódzko-Wschodniego zwróciła się  z pismem do Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii o złożenie wniosku do Wojewody Łódzkiego w sprawie przeprowadzenia odstrzału sanitarnego dzików w powiecie łódzko-wschodnim z uwagi na powiększający się obszar zagrożenia wirusem choroby ASF. Należy nadmienić, że IRWŁ kilkakrotnie wnioskowała do administracji rządowej  o przeprowadzenie odstrzałów sanitarnych populacji dzików w województwie łódzkim.

W dniu 27 lutego 2020r. Wojewódzki Lekarz Wojewódzki – Włodzimierz Skorupski poinformował , że w dniu 7 lutego 2020r. złożył do Wojewody Łódzkiego wniosek o wydanie rozporządzenia w sprawie zarządzenia odstrzału sanitarnego dzików w województwie łódzkim. Rozporządzenie nr 3/2020 Wojewody Łódzkiego z dnia 7 lutego 2020 r. w sprawie zarządzenia odstrzału sanitarnego dzików na terenie niektórych obwodów łowieckich zlokalizowanych na obszarze województwa łódzkiego zostało opublikowane w Dzienniku Urzędowym Województwa Łódzkiego w dniu 10 lutego 2020 (poz. 916).

W dniu 4 lutego 2020r. w  imieniu Zarządu IRWŁ, Bronisław Węglewski - Prezes Zarządu Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego wystosował pismo do Wiktora Szmulewicza - Prezesa Krajowej Rady Izb Rolniczych w którym wyraża zaniepokojenie wystąpieniem problemu suszy w województwie łódzkim. Brak opadów oraz wysokie temperatury, jak na styczeń i luty, potęgują wystąpienie suszy rolniczej. Ciepła jesień korzystnie wpłynęła na rozwój roślin ozimych. Obecnie wysoka temperatura jak na tę porę roku sprawiła, że rośliny znajdują się w okresie wegetacji, a nagła zmiana warunków atmosferycznych może stanowić dla nich duże niebezpieczeństwo. Sprzyja to również wystąpieniu chorób grzybowych. Rolnicy obawiają się wystąpienia już trzeci raz z rzędu suszy rolniczej w województwie łódzkim. Sytuacja ta wymaga podjęcia długofalowych działań m.in. poprzez:

- zagospodarowania wód powierzchniowych,

- możliwości gromadzenia wód na wypadek suszy.

W dniu 14 lutego 2020 r. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi potwierdziło, że  Rada Ministrów podjęła decyzję o wyrażeniu zgody na stosowanie nawozów (wszystkich zawierających azot) od 15 lutego. Rolnicy mogą stosować nawozy na gruntach ornych                     z uprawami ozimymi, uprawami trwałymi, uprawami wieloletnimi oraz na trwałych użytkach zielonych. Samorząd rolniczy ( w tym IRWŁ)  w/w sprawie wielokrotnie wnioskował do Ministra Rolnictwa  i Rozwoju Wsi.

W dniu 18 lutego 2020 r. w imieniu Zarządu Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego, Bronisław Węglewski Prezes Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego przekazał wnioski zgłoszone przez rolników podczas Debaty Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego  w dniu 15 lutego 2020 na XX Międzynarodowych Targach Ferma Bydła, XXIII Międzynarodowych Targach Ferma Świń i Drobiu w Łodzi  do Wiktora Szmulewicza - Prezesa Krajowej Rady Izb Rolniczych w celu rozpatrzenia i dalszej realizacji.

Podjąć działania w sprawie zwiększenia zasiłku chorobowego dla rolników (wynoszącego od 10 lat w niezmienionej wysokości 10 zł za dzień).

Podjąć działania mające na celu przywrócenie wieku emerytalnego dla rolników: 55 lat kobieta, 60 lat mężczyzna.

Podjąć działania mające na celu zwiększenie odstrzałów redukcyjnych dzików, jako wektora rozprzestrzeniania się wirusa choroby ASF.

Podjąć działania w sprawie ujednolicenia przepisów dotyczących osób przechodzących na emeryturę mających mieszane okresy zatrudnienia KRUS, ZUS. Zdarzają się przypadki, że ubezpieczony nie osiągnął minimalnego stażu ani w ZUS ani w KRUS. Z ZUS otrzyma wtedy emeryturę w kwocie części najniższej emerytury proporcjonalnej do okresu ubezpieczenia w ZUS, a z KRUS nie otrzyma emerytury.

Podjąć działania mające na celu zmianę procedury szacowania szkód spowodowanych przez niekorzystne warunki atmosferyczne. Raporty IUNG nie odzwierciedlają rzeczywistej sytuacji na polu.

Podjąć działania w celu umożliwienia rolnikom rozwoju gospodarstw szczególnie produkcji zwierzęcej bez względu na opinię mieszkańców niebędących rolnikami.

Podjąć działania mające na celu zapewnienie pomocy rolnikom, którzy w ramach umów dostarczali swoje produkty firmom, a te ogłosiły upadłość i zalegają rolnikom z wypłatami.

Podjąć działania mające na celu ograniczenie bezcłowego importu zbóż,  kukurydzy i innych produktów rolnych z Ukrainy na teren UE.

Podjąć działania, aby w programie nauczania szkoły podstawowej znalazła się tematyka rolnicza, np. skąd bierze się mleko, jak wyglądają kłosy i ziarna zbóż.

W dniu 27.02.2020r. w  imieniu Zarządu Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego, Prezes IRWŁ Bornisław Węglewski ponownie zwrócił się do Pana Tobiasza  Adama  Bocheńskiego Wojewody Łódzkiego z prośbą o pilne zorganizowanie spotkania instytucji pracujących na rzecz rolnictwa województwa łódzkiego. Tematyka spotkania powinna dotyczyć trudnej sytuacji w rolnictwie, ze szczególnym uwzględnieniem:

- sytuacji na rynku trzody chlewnej, w związku z zagrożeniem wirusem ASF, którego ogniska wykryto na terenie województwa mazowieckiego i ostatnio w województwie świętokrzyskim;

- sytuacji na rynku drobiu w związku z wystąpieniem 4 przypadków wirusa ptasiej grypy                  w powiecie sieradzkim, łowickim, łódzkim –wschodnim i poddębickim.

Prezes IRWŁ zaznaczył, że sytuacja jest naprawdę trudna o takie spotkanie jest konieczne, pozwoli na wypracowanie wniosków, które ma nadzieję doprowadzą do rozwiązania tego problemu. Termin spotkania pozostawił do dyspozycji Pana Wojewody.

W omawianym okresie Zarząd IRWŁ wydał opinie do projektów:

- rozporządzenia MRiRW w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania, wypłaty oraz zwrotu pomocy finansowej na operacje typu „Premie na rozpoczęcie działalności rolniczej” w ramach poddziałania „Pomoc w rozpoczęciu pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich” objętego PROW 2014-2020;

- rozporządzenia MRiRW w sprawie szczegółowych warunków wymagań, jakie powinny spełniać wnioski w sprawach dotyczących płatności w ramach systemów wsparcia bezpośredniego;                                                                                                                                      - rozporządzenia MRiRW w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego kukurydzy MON 810;

Posiedzenia Rad Powiatowych IRWŁ

W omawianym okresie odbyło się 4 posiedzenia Rad Powiatowych IRWŁ (w dniu 5.02.2020r. w Wieruszowie, w dniu 13.02.2020 r. w Piotrkowie Trybunalskim, w dniu 17.02.2020r. w Sieradzu, w dniu 28.02.2020 r. w Koluszkach). Delegaci rozmawiali o bieżącej sytuacji w rolnictwie, o zagrożeniu ASF dla producentów trzody chlewnej, ubezpieczeniach społecznych, ubezpieczeniach w rolnictwie, o przeciwdziałaniu suszy rolniczej. Natomiast przedstawiciele instytucji sektora rolnego przekazali ważne informacje dla rolników.

Media

W dniu 18.02.2020 r. Dyrektor Biura IRWŁ – Jerzy Kuzański  udzielił wypowiedzi do TOP Agrar Polska w sprawie rolników poszkodowanych przez  ZM Zbyszko i OSM Ozorków.

W dniu 19 .02.2020r. Dyrektor Biura IRWŁ – Jerzy Kuzański udzielił wywiadu dla Radia STREFA FM Piotrków Trybunalski na temat suszy rolniczej.

W dniu 28.02.2020r.  Paweł Rochala – Delegat na Walne Zgromadzenie IRWŁ udzielił wywiadu dla radia PARADA na temat przydomowego uboju zwierząt.

Konferencje, targi, spotkania

W dniu 02.02.2020 r.  grupa 50 rolników z powiatu opoczyńskiego miała okazję zwiedzić  Centralne Targi Rolnicze w Nadarzynie. Producenci rolni zapoznali się z bogatą ofertą nowoczesnych maszyn i urządzeń, środków do produkcji rolnej oraz skorzystali                                z profesjonalnego doradztwa. Również uczestniczyli w konferencjach, które odbyły się podczas targów.

W dniach 6.02.2020r. (w Wolborzu), 11.02.2020r. (w Piotrkowie Trybunalskim) 13.02.2020r. (Piotrków Trybunalski); Przewodniczący Rady Powiatowej IRWŁ w Piotrkowie Trybunalskim – Janusz Terka wraz z delegatami uczestniczył w  spotkaniach z udziałem przedstawicieli administracji rządowej i samorządowej  poświęconych wirusowi choroby ASF.

Wzorem lat ubiegłych również w tym roku podczas targów FERMA 2020 - XX Międzynarodowe Targi FERMA Bydła oraz XXIII Międzynarodowe Targi FERMA Świń  i Drobiu w Łodzi  –  w dniu 15 lutego 2020 r. Izba Rolnicza Województwa Łódzkiego wspólnie z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi zorganizowały debatę pt. „Wyzwania polskiego rolnictwa w obliczu Wspólnej Polityki Rolnej Unii Europejskiej”.  Debacie przewodniczył Prezes IRWŁ - Bronisław Węglewski. W debacie uczestniczyli również inni przedstawiciele instytucji współpracujących z rolnictwem. Jednak głównymi  uczestnikami dyskusji byli rolnicy z województwa łódzkiego i całej Polski w tym delegaci IRWŁ  i członkowie rad powiatowych izby rolniczej. Zwracali oni uwagę na problem opłacalności produkcji zwierzęcej i związane z nim zagrożenie wirusem ASF. Na debacie IRWŁ i MRiRW podniesiono też problem suszy rolniczej, w tym aktualnej zimowej suszy rolniczej. Specjaliści zapowiadają kolejny 3 rok suszy.  Niezbędna jest modernizacja dotychczasowych urządzeń melioracyjnych, aby spełniały również funkcję magazynowania wód, a nie tylko ich odprowadzania, a także budowa systemów nawadniających pola, podobnie jak to zostało rozwiązane w np. Portugalii. Apelowano  o podjęcie działań mających na celu zmianę procedury szacowania szkód spowodowanych przez niekorzystne warunki atmosferyczne. Od lat rolnicy udowadniają, że raporty IUNG nie odzwierciedlają rzeczywistej sytuacji na polu. W czasie dyskusji, szczególnie hodowcy zwierząt, skarżyli się na ograniczenia, które zaczynają napotykać w swoich miejscach zamieszkania. Napływowi mieszkańcy przeprowadzając się na wieś blokują im rozwój, skarżąc się na uciążliwości związane z produkcją rolniczą. Rolnicy apelowali o umożliwienie im rozwoju bez względu na opinię mieszkańca niebędącego rolnikiem. Kilkoro rolników zwracało uwagę na potrzebę ochrony producenta rolnego, który w ramach umowy dostarczył swoje produkty firmom ogłaszającym upadłość lub będących w trakcie restrukturyzacji. Rolnicy proponowali zmianę przepisów tak, aby to właśnie rolnicy mieli pierwszeństwo w odzyskaniu należności. W czasie debaty apelowano o ograniczenie bezcłowego importu zbóż, kukurydzy i innych produktów rolnych z Ukrainy.  Zwracano uwagę na małą świadomość młodego pokolenia dotyczącą wsi. Dzieci nie wiedzą jak wyglądają kłosy i ziarna zbóż, nie zdają sobie sprawy z tego skąd pochodzi mleko w hipermarkecie.

Targi FERMA są specjalistyczną, ogólnopolską wystawą dedykowaną profesjonalistom hodowli i chowu zwierząt, a także okazją do spotkań branży rolno – hodowlanej oraz hodowców z producentami środków produkcji, przedstawicielami nauki i instytucji rolniczych.

W czasie gali podsumowującej targi FERMA 2020 uhonorowano złotymi medalami i znakami „Nowość” firmy i produkty szczególnie wyróżniające się w branży.

Tradycją FERMY stał się, co roku budzący wielkie zainteresowanie i emocje, konkurs dla zwiedzających, którzy  mieli szansę każdego dnia wygrać laptopy i tablety fundowane przez Organizatora oraz niespodzianki przygotowane przez wystawców.

Inne

- Biura Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego prowadzą nabór rolników na szkolenia dla użytkowników profesjonalnych  z zakresu stosowania środków ochrony roślin. Osoby zainteresowane prosimy o kontakt z miejscowym Biurem Powiatowym IRWŁ.

- Bezpłatna publikacja Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego miesięcznik „W NOWEJ ROLI” trafia do rolników, mieszkańców wsi województwa łódzkiego.

- Prawnik Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego udziela bezpłatnie porad prawnych  dla  rolników. W omawianym okresie  zostało udzielonych  30  porad.

Wszystkie działania, interwencje  podejmowane przez Zarząd Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego oraz informacje na temat sytuacji w rolnictwie są dostępne na stronie internetowej IRWŁ www.izbarolnicza.lodz.pl